Koncert Dve v jednom spojí košických a pražských hudobníkov

26.08.2012 Košice

Košice 26. augusta (TASR) - Štátna filharmónia Košice, Dan Bárta, Jiří Stivín, J.A.R. a Katka Koščová sa stretnú na jednom pódiu, aby spolu s Košičanmi 8. septembra oslávili štvrté výročie získania titulu Európske hlavné mesto kultúry (EHMK) 2013. Výnimočné spojenie klasickej hudby, džezu, funku a šansónu si budú môcť Košičania vychutnať od 19.30 h na Hlavnej ulici pri Immaculate.

Po dvoch úspešných ročníkoch koncertov Dve v jednom, keď sa metropola východu spojila s Prešovom a Bratislavou, budú Košice hostiť umelcov zo stovežatej Prahy. "Spoločným koncertom chceme posilniť umeleckú spoluprácu dvoch Európskych hlavných miest kultúry – bývalého, ktorým bola Praha v roku 2000, a budúceho, ktorým budú v roku 2013 Košice," uviedol umelecký riaditeľ neziskovej organizácie Košice 2013 Vladimír Beskid.

Charizmatický spevák a textár Dan Bárta s projektom Illustratosphere, skvelý flautista, džezmen a skladateľ Jiří Stivín, a dynamická funk-rocková kapela J.A.R. predstavujú kvalitnú pražskú hudobnú scénu. Partnermi im budú východoslovenskí umelci, ktorých zastúpi Štátna filharmónia Košice a speváčka Katka Koščová & Band. Koncert podporilo Ministerstvo kultúry SR a České centrum v Bratislave.

Tradícia koncertov Dve v jednom (alebo Dve mestá, jeden koncert) na košickej Hlavnej ulici vznikla v čase kandidatúry mesta na titul EHMK. "Cieľom bolo podporiť informovanosť verejnosti o snahe Košíc získať titul a prezentovať umelcov pôsobiacich v Košiciach a v regióne. Prvý koncert sa uskutočnil na jeseň 2007, tesne pred prvým kolom súťaže," pripomenula dramaturgička koncertu Jana Šargová. Medzinárodná komisia rozhodla o udelení titulu Košiciam 9. septembra 2008.

Budúci rok sa na jednom pódiu stretnú umelci z Košíc a Marseille, oboch nositeľov titulu EHMK 2013.
 

Vyberte región